Rakan AzamAli.com.my

Monday, 31 March 2014

Double ( Ambil darah + Review )

Aku bersyukur kepada Allah kerana sesi ambil darah yang dijadualkan pada hari ini berjalan dengan lancar. Walaupun pada mulanya timbul kerisauan dalam hati pada kali ini. Entah mengapa aku terlalu dibayangi oleh perasaan ini. Kerisauan yang sukar diluah dengan kata-kata. Aku sendiri buntu akal untuk menzahirkannya satu persatu.


Aku cuma mahu berkongsi kebimbanganku terhadap kekerapanku ke hospital untuk ambil darah dan temujanji selama ini bakal menjejaskan kepercayaan pihak majikanku. Ia juga menjadi punca terjejasnya hubungan baik antara aku dengan kawan2 sekerja.


Jika dalam setahun sudah lebih dari dua kali MC, tak mustahil akan timbul keraguan baik di kalangan pentadbir dan rakan sejawat. Umur masih belum sampai 40 tapi selalu MC MC MC..

Walaupun setidak tidaknya ada sick leave, tapi tak kan terlalu kerap kali.

Kerahsiaan tetap menjadi peganganku. Aku masih lagi belum bersedia untuk berterus terang tentang kondisiku lebih2 lagi sesama kawan sekerja apatah lagi majikanku. Aku tahu sejauh mana tahap pengetahuan kawan kawan di sekelilingku berkenaan HIV AIDS. 


Kesimpulannya, masih belum sesuai untuk mereka tahu. Isu yang remeh temeh pun boleh diperbesarkan apatah lagi isu ini. Ini realiti yang berlaku di sekelilingku, bukan bermaksud aku menyifatkan setiap insan itu dengan ciri2 judgemental, stigma dan seumpamanya. Aku belajar dari pengalaman sebelum ini dan ia menjadikan aku agar lebih berhati2.


Agaknya menanti superhero datang memberi penerangan kepada mereka satu persatu bahawa plhiv tidaklah bahaya seperti yang disangkakan dan bla bla bla. Entah bila dan siapakah gerangan. Aku ke? 


Keinginan memang ada namun bukan sekarang. Cukup la buat masa ini aku menjadi seorang blogger biasa yang ingin berkongsi suka duka kehidupanku sebagai plhiv. Hanya itu yang termampu aku lakukan di samping kesibukanku dalam tugas dan tanggungjawab harianku.

 
Sedangkan parents dan kerabatku tidak sorang pun tahu statusku plhiv ini. Itulahlah kelemahanku sebagai insan yang serba kekurangan ini. Ditelan pahit dibuang sayang. Aduhai diri yang begitu banyak kekurangannya.Aku tiba di QEH seawal pukul 6.15 pagi. Sempat untuk aku menghirup udara segar di pagi hari di tengah2 bandaraya ini. Keadaan lalulintas pun masih belum sesak. Lancar saja pergerakan kenderaan yang kunaiki ke QEH.


Aku tidak menjamah sebarang makanan sebagaimana kebiasaannya. Itulah kelaziman yang perlu dipatuhi sebelum darah diambil. Pernah sekali aku makan nasi berlaukkan ayam masak kari sebelum darah diambil. Akibatnya kalau tak ikut arahan yang sepatutnya padah menimpa diri sendiri.


Doktor kata kolesterolku naik dan menyuruhku berjaga2 supaya tidak sampai kepada tahap yang memerlukan aku mengambil ubat kolesterol. Sudahlah setiap hari menelan dua biji ubat HAART, pastu telan lagi ubat kolesterol. Berapa banyak ubat da....


Aku terlebih dahulu menemui kaunselor Joseph sebelum sampel darahku diambil. Tujuan hanyalah untuk meminta bantuannya mendapatkan sick leave untuk kukemukakan kepada majikan keesokan harinya. Namun katanya, lebih elok untuk sesi ambil darah dan temujanji akan datang, dipastikan dahulu bila masanya minggu2 bercuti agar tarikh dapat diletakkan pada waktu tersebut. Ini untuk mengelakkan agar aku kerap MC.Selepas perbincangan dengan kaunselor joseph, tarikh temujanjiku yang sepatutnya 30 April ditukar ke hari ini. Sesi ambil darah untuk akan datang pula ditetapkan pada hari ahad bersamaan 10 Ogos. Ini bagi mengelakkan aku sekali lagi mengambil MC pada penghujung April nanti begitu juga sesi ambil darah akan datang. Cukuplah MC untuk hari ini sahaja. Next review ialah pada 15. September.Seterusnya, sesi berjumpa dengan Doktor Farah Nadiah Bidin. Tak sampai 10 minit konsultasiku bersama doktor memandangkan tiada masalah yang aku hadapi sejak pengambilan ubat HAART.


Doktor puas hati dengan keadaanku. Cuma pada kali ni tidak ada laporan CD4 dan VL terkini ,hanya berpandukan pada laporan yang lepas2 saja. Katanya, jika ada masalah dalam ujian darah kali ini, pihak ID akan menghubungiku untuk tindakan selanjutnya.


Aku berpuas hati dengan sesi ambil darah kali hari ini. Staf ID yang membantu khususnya kaunselor Joseph memberikan aku semangat baru untuk lebih cekal dan lebih menjaga tahap kesihatanku. Syukur alhamdulillah, boleh dikatakan hari ini dua dalam satu bagi diriku sebagai PLHIV sekaligus merungkai permasalahan yang kuhadapi berkaitan dengan MC.


Demikianlah catatanku untuk sesi kali ini. Moga memberi manfaat buat kita semua.

4 comments:

 1. semoga saudara dapat bersabar dan bertahan. ujian besar dan terpaksa pulak ditempuh seorang diri, hanya Allah yang mampu membantu. saya doakan yg terbaik untuk saudara.

  ReplyDelete
 2. berjuang ikut kemampuan diri.
  teruskan perjuangan sahabat..

  ReplyDelete
 3. If I have the power, I'll represent you talking to them, dear all hiv is nothing....dun worry Azam, we will never let you walk alone. You hv my no, you know where am I, just call me if you need any help. Take care dear.

  ReplyDelete
 4. Salam sejahtera...semoga Azam baik2 sahaja...kalau Azam ada masa..update blog..saya ingin mengetahui perkembangan kehidupan Azam.

  ReplyDelete