Rakan AzamAli.com.my

Wednesday, 14 December 2011

Ditelan pahit dibuang sayang.

Entry kali ini,Azam nak kongsikan kisah seorang gadis yang mengalami dilema untuk membuat keputusan berkaitan dengan teman hidup. Ternyata rata-rata pembaca memang tidak menerina lelaki yang ada HIV sebagai pilihan gadis ini. Sekadar renungan dan peringatan buat diri di tengah hari.

 ___________________________________

korang....korang kena tolong aku ni..
aku ada masalah nak buat keputusan dengan betul nih.

masalahnya bermula macam nih....


(aku recall balik pasal ex aku dulu)

2 tahun lepas aku ada kapel dgn sorang lelaki ni, aku namakan dia Y la ye. beberapa bulan lepas tuh, aku dump dia. masalahnya sebab aku boring betul dgn dia. semua perbelanjaan aku bayar ( teksi, makan, tengok wayang, eye on malaysia (kuikui), etc). kdg2 topup pun mintak dgn aku. time besday aku, aku harap la hadiah yang special sikit. ini dia kasik aku jam GUCCI. tapi ejaan dia GACCI. nampak sgt dia beli kat pasar mlm weh. sentap aku bf mcm nih. tp dia xdela xpenah belanja lgsg. takat ais kacang, pisang goreng, plg mahal pun nasi goreng kampung la. ok. wlaupun dia mcm tuh, dia baik sgt. caring giler pasal aku smpai sekarang. dia x kapel2 pun. still tunggu aku smpai skrg.dah panjang pulak aku cerita pasal Y nih. berbalik pasal masalah aku pulak.......

sekarang nih aku dah kapel dengan sorang lelaki lain, namakan dia R. memang kaya lah. barang yang aku dapat semua limited edition. bangga dowh. naik kete pun alpha romeo. hahahahaha. baik pulak tuh. caring gile kat aku.

wlaupun aku nampak mcm materialitik kat sini, tapi tu lah. pompuan mane y xnak dimanjakan. lagi2 dengan pompuan mcm aku y penh dpt lelaki kedekut sebelum nih.

kitorg pun dah plan nk kahwin. korang tahu kan, kena buat ujian HIV kan. and................. dia POSITIF!!!! macam mana aku nak buat nih??? korang rase aku patut terima R yang ada HIV ataupun Y sedang setia menunggu aku. (wlaupun kedekut).


pleaseeeeee.......camne nih??
_________________________________

Respon para pembaca 

drag0nl1e posted at 5-4-2010 21:32
junior sungguh ayat mu...haha...

leh aku tawu mcm mane die kne HIV tue??? ko ade mintak explanation dr R x TT???
 
cap3k3lly posted at 5-4-2010 21:35
Dia terkena HIV sebab dia punya kesilapan masa dulu...
yela..anak orang kaya.
dia cerita semua tuh kat aku.
tapi aku x sangka boleh terkena HIV.

sekarang dia sungguh2 cakap dia syg kat aku.

and si Y tahu perkara nih. dia mintak aku balik kat dia....

mssuci posted at 5-4-2010 21:37
err dua2 tak

shiro_gunners posted at 5-4-2010 21:38
giler kedekut wei ex ko...
kekdahnye ko ni pon materialistik :vmad3:

tu balasan ko kot:I:I

cik.panda posted at 5-4-2010 21:39
rijek dua2. carik yang lain.

cap3k3lly posted at 5-4-2010 21:42
:'(

cakap memag senang korang........
nak rejek dua2.........
tapi bile jadi macam nih...
susah la....aku still sayang kan pakwe aku nih.........

drag0nl1e posted at 5-4-2010 21:42
:funk:entah2 die ade pasang pompuan laen belakang ko TT....baek ko cek betol2.....:funk:

shiro_gunners posted at 5-4-2010 21:44

ko SAYANG DUIT dier kan bukan orgnye:I
sedar3 la dik oi!
haku rase bek ko amek je yg da kene HIV tu..sepadan la ngn ko
kekdahnye kalo ko amek yg kedekut tu..aku dpt imagine nanti da kawen mesti ko asek merungut je kan sume benda ko yg bayaq

cap3k3lly posted at 5-4-2010 21:44
[quote]:funk:entah2 die ade pasang pompuan laen belakang ko TT....baek ko cek betol2.....:funk:

ape maksud ko nih??? xdela...
dia setia dgn aku... ko jgn buat cerita weh,,,,
aku dah menangis tiap2 malam pk kan nasib aku...
jgn tambah lagi weh... :'(

cap3k3lly posted at 5-4-2010 21:46
weh.........aku pun KAYA la...
aku x pandang duit dia...
korang jgn la speku pasal aku pulak kat sini...
aku mintak opinion ni hah....

shiro_gunners posted at 5-4-2010 21:46

tade gunyenye ko nanges sbb laki yg non hado tuh!
ape susah..kawen nt guna kondom je lah..:shutup:

cap3k3lly posted at 5-4-2010 21:47
kekdahnye pakai kondom x masyuk... ;P


drag0nl1e posted at 5-4-2010 21:53
aku cakap je...lelaki skarng nie bkn leh caye sgt TT...
die boleh je ckp die syg kt ko, merayu2, padehal die ade pompuan laen belakang ko....
takkan la ko nak menanggung akibat perbuatan lampau die ngan pompuan laen lak tu....
ko tggl je la laki HIV ko tuh...:shutup:

cap3k3lly posted at 5-4-2010 22:17
wey korang..
aku duk tanya pendapat korang...
ini duk gelak jam GACCI aku..

roses_cute2002 posted at 5-4-2010 22:23
la apa masalahnya...tinggalkan dua2 tu cari orang lain..masalahnya ko nak dgr pendapat kami tapi tak terima..cuma yg ko nak dengar kami cakap apa yg ko nak saja..baik tak payah tanya tul tak..maaf kalau menyinggung perasaan anda..tp tu la kenyataannya

fikirkan lah ..

Lelaki kedekut : cuba bayangkan kalau ko kahwin dgn dia semua ko tanggung perbelanjaan rumah tangga..aku dh biasa jumpa org mcm ni...lih2 bini nangis sebab laki banyak berkira...last2 bini jadi kuli batak sara keluarga..yg laki seduit pun tak nak kasi...baik tak payah ...ko merana je nantii....

lelaki Hiv : cuba ko bayangkan ko tu nak kena berhati2 dlm hubungan suami isteri.. kena selalu buat medical check up...mcm2 lagi..walau pun kaya...tapi jiwa tak tenteram...

fikir masak2 sellaunya bercinta ni semuanya manisss..bila dh kahwin br tau langit tu tinggi atau rendah..kemudian menyesal..tolonglahh wake up..come on lahh

aku tau kau syg sebab mungkin harta yg dia bg mcm2 kt ko..aku tak pasti la tp tepuk dada tanya hati...maaf ye kalau ko tak suka apa yg aku ckppp

silkywhite posted at 5-4-2010 22:25
walau cmner syg pun ko kat mamat HIV tu, kene pikir gak masa depan ko..
aku gerenti la, family ko xkan setuju la kalo tau ko nk kawin dgn mamat hiv tu.
sebgai manusia normal, nape la ko nk korban kan masa depan ko dgn mamat tuh. reta bergunung2 sekali pun, kalo prangai camtu, ko nk buat pe lagi dgn die, dah dah..angkat kaki blah je..

aku rasa dua2 calon dlm list ko ni mmg hampes...jangan ikut kan prasaan syg sgt..pada tahap ni ko kene berfikir secara warasssss

mysweetisha posted at 5-4-2010 22:28
baik ko ambik yg kedekut 2, takkan nak ambik bf ko yg ada hiv tue, huh...high risk tue..kang jangkit..x pasal2 kena hiv sama. klu bf ko yg kedekut, mnatau pas kawin berubah x kedekut lg..

menjad posted at 5-4-2010 22:29
carik jer lain...tinggalkan dua2...mengabih kan kederat jer nak manjaga dua orang tue...yg HIV tue jgn nak menganiaya diri sendiri...mmg sah ler ko kena reject kan dia...x yah nak pikir panjang dah...sudah terang lagi bersuluh...dari susah meniti masa depan..baik susah skrg kan

shiro_gunners posted at 5-4-2010 22:34
ala kalo TT ni carik org laen..senang ke nk dpt pengganti?
kekdahnye TT ni sendiri materialistik..
lain la kalo TT ni cun melecun..sume laki nak:re:

mesmerize posted at 5-4-2010 22:35
kau sayang nyawa kau ke harta benda kau?

kalau sayang nyawa... ambik jejaka GACCI

kalau sayang harta benda.. amik jejaka HIV

kalau ko dah mmg kaya raya, baik ko amik kekaseh kedekut tu ajeklah.. memandangkan money is not a problem to u...

ko kena pikiaq.. kalo ko kawen jejaka HIV.. susah la.. nanti ko nak tido ngan laki ko pun takut2.. nak comolot pun takut terjangkit (sebab katanya bole berjangkit melalui cecair badan kann).. kang kalo dia luka2 berdarah pun ko dah lari sebatu.. ok la ada orang kata pakai condom.. tapi ko takkan taknak anak kan?

cap3k3lly posted at 5-4-2010 22:35
la apa masalahnya...tinggalkan dua2 tu cari orang lain..masalahnya ko nak dgr pendapat kami tapi tak terima..cuma yg ko nak dengar kami cakap apa yg ko nak saja..baik tak payah tanya tul tak..maaf kal ...

betul tuh kak...sy pk mcm tu lah kalau pk ikut otak ni hah...
tp bile pk ikut hati dan prsaan lain pulak jadinya kak....
sy cuba la ikut ape y akak cakap tuh...tapi kena byk bersabar dan sokongan kawan2...
lagi satu akak.....camne sy nak tinggalkan R y HIV tuh...xsmpai hati nk bgtahu sy nak tgalkan dia akakk...
dia sedih sgt... dia pun x mintak benda tuh jadi kat dia...

cap3k3lly posted at 5-4-2010 22:36
ala kalo TT ni carik org laen..senang ke nk dpt pengganti?
kekdahnye TT ni sendiri materialistik..
lain la kalo TT ni cun melecun..sume laki nak:re:

aku tarik tcang rambut budak nih karang....

cap3k3lly posted at 5-4-2010 22:37
kau sayang nyawa kau ke harta benda kau?

kalau sayang nyawa... ambik jejaka GACCI

kalau sayang harta benda.. amik jejaka HIV

kalau ko dah mmg kaya raya, baik ko amik kekaseh kedekut tu ajekla ...

itulah duk pk2 mcam tuh jugak.........
agak2 nak buat ayat macam mana nk tinggalkan si R nih...
sedih dan x sampai hati ni....
dia pun tengah sedih nih...

dragger posted at 5-4-2010 22:37
jgn terlalu meterialistik dan sarkastik wahai TT.. berubah sket... bkn sume laki bole bagi kemewahan kat hang.. lain la klau hang kawen dgn Datuk paduka Khairudin ke.. ;P

cap3k3lly posted at 5-4-2010 22:39
[quote]walau cmner syg pun ko kat mamat HIV tu, kene pikir gak masa depan ko..
aku gerenti la, family ko xkan setuju la kalo tau ko nk kawin dgn mamat hiv tu.
sebgai manusia normal, nape la ko nk korban k ...

mak bapak aku xtahu lagi pasal nih...
tapi dia kenal sgt dengan si R nih..
depa mmg happy tahu aku nk kahwin dgn R.....
R baik dan hormat kat depa.......
mesmerize posted at 5-4-2010 22:40

ala dia mesti paham punye.. bukan kes kecik .. HIV siottt.. takkan dia nak bela anak orang dalam keadaan dia ada HIV?

sedih mmg la sedih.. tapi dia patut sedar tu semua atas kesilapan masa lampau dia jugak.. bila dah dapat hukuman di dunia ni, insyaAllah hukuman di akhirat akan ringan sikit.. suruh dia bertaubat banyak2 aje la dan ko cakap le ko sudi jadi kawan dia sampai bila2 tapi tak sanggup nak jadi wife dia..

shiro_gunners posted at 5-4-2010 22:40

betul tuh kak...sy pk mcm tu lah kalau pk ikut otak ni hah...
tp bile pk ikut hati dan prsaan lain pulak jadinya kak....
sy cuba la ikut ape y akak cakap tuh...tapi kena byk bersabar dan sokonga ...

ala..bukan susah TT ni nak tinggalkan jejaka HIV tu..sedangkan jejaka GACCI pon sng2 je die tggal sbb kedekot nak mapoih..
la ni aku rase TT ni nak DUIT je:vmad3:

drag0nl1e posted at 5-4-2010 22:48
tggl je la die...ko ckp kt die psl HIV die tuh...xkan la die nak pakse ko same2 tanggung penyakit die tuh...bhaye2...
Klau ko ade rase nak balik kt bf kedekut ko tuh, ko tny die dulu psl kewangan die...ko clearr things up...ko nak ape for besday ko...ko ckp siang2 kt die...xde la die bg GACCI lg....:D

roses_cute2002 posted at 5-4-2010 22:53
terus terang..jelaskan keburukan bila anda jd suami isteri..dia kena terima semua tu..itu dh takdir keadaan dia.. so kau yg sihat segar bugar ni mesti nekad..sedih n sakit dlm hati tu sekejap je..lepas ko dh nekad tinggalkan si r tu ko akan lega..cayalah ckp akak...

jgn perasaan menguasai diri..fikir guna otak...terus terang dengan dia walaupun pahit...cewah ayat aku tk hengat..;P

cap3k3lly posted at 5-4-2010 22:53

ala..bukan susah TT ni nak tinggalkan jejaka HIV tu..sedangkan jejaka GACCI pon sng2 je die tggal sbb kedekot nak mapoih..
la ni aku rase TT ni nak DUIT je:

cap3k3lly posted at 5-4-2010 23:00
weh..pakwe aku baru telefon aku..
mule2 tuh x nak a angkat...
tapi ter angkat pulak..

dia cakap...dia sanggup buat treatment kat oversea..
dia cakap..kawan dia bgtahu ade treatment kat sane.
aku pun x paham sgt.
tapi dia nak smpaikan,,,dia sgup bt ape je asalkan aku terima dia..
aku x tau nk cakap ape...nak nangis pun ade tadi......
xsampai ati pulak nk mintak putus,,,katanya lagi...ada kapel y HIV +ve...boleh hidup smpai ke tua... byk dah dia buat research...nangis2 dia explain kat aku.

Ya Allah..beratnye ujian...

syahza posted at 5-4-2010 23:21
pilih R, dua2 kaya, baru sekufu.. :sleepy:

tajul186 posted at 6-4-2010 00:07
sila berikir untuk masa depan

a) wat pe nak rosakkan diri yang takde penyakit. jauhi mereka yang berpenyakit serius n berjangkit. walopun nanti da kawin,korang bajet nak oakai kondom ke ape ke,tapi zuriat camne lak nanti,family kamu pun camne nanti.

b) yang kedekut tu bleh diubah,mungkin dia ada masalah kewangan or gaji kecik ( ni bincang pasal yang dia tak belanja) . tak sume laki kaya n stabil. tapi kalo da mintak duit kat pompuan selalu cam melampau je.

c) hai. saya takde HIV n suka belanja cendol kat kengkawan tapi takde kereta. nak pesbuk :$

3dea_mension posted at 6-4-2010 00:22
TT..jgn termkn kata2 si HIV tu...yes,dia baik,tp dia ada penyakit..kalau pennyakit kanser x pa dll..ini HIV..leh bawak smpai keturunan..berkwan je ngn dia,kalau TT buat mcm tu x bermakna TT jahat sbb tinggalkn dia dan dia harus faham..
kita bleh syg seseorg tu walau smpai tahap mana pon tp jgn jejaskn diri n masa depan kita..

anyway,btul ke dia ada HIV?
ke dia saje nk uji TT??
(adeh,nk speku plak aku ni) :lol:

shiro_gunners posted at 6-4-2010 01:15
ntah2 die saje ckp yg die ade HIV..padahal nak tinggalkan TT sbb banyak dah perabehkan duet dier..
(aku pon nk speku gak);P;P


cik.panda posted at 6-4-2010 01:45
TT post problem, sekadar untuk meluah saje ke? aku tengok pendapat orang sume dirijek, ada jek alasan.


randa posted at 6-4-2010 02:26
lawak ar korg nih...
buat aku gelak ja baca thread nie..;P
buat TT, smoga tabah

NEM0 posted at 6-4-2010 10:37
[quote]rijek dua2. carik yang lain.
[

 kiki009 posted at 6-4-2010 10:58
wow.. svcary gila aku bace posstt nihh... siannyee.. simpati kat ko

bird77 posted at 6-4-2010 11:12
yang kedekut tu:biar je la..kang kawen nti,susah jugak..pk jangka masa panjang
HIV: jauh kan la...mmg la dia cakap mcm2.boleh rawatla...pikir la pasal keturunan ko tu nti kan..

Nampak macam TT ni materialistik la puleekkk...:lol::lol:
tinggalkan dua2...p carik lain!!

kiki009 posted at 6-4-2010 11:38
kalo aku kan aku pilih yg kedekut.. sure ko kawin ngan dia.. nanti ko kaya... hehehe.. seriuss nih... aku ada beberapa contoh kat keliling akuuu..
dia x membazir n berpikiran panjang utk masa depan...

roses_cute2002 posted at 6-4-2010 13:18
buang karan je dua2 tu...kalau aku dh lama belah..

mamayokies posted at 6-4-2010 14:45
dua dua membanyakkan masalah. Lebih baik tak yah kawen drp dpt org mcm tu.....

cik.panda posted at 6-4-2010 15:18
[dua dua membanyakkan masalah. Lebih baik tak yah kawen drp dpt org mcm tu.....]

betul betul sokong mam.

drag0nl1e posted at 6-4-2010 16:07
aku rase cite TT nie x logik la....HIV mane boleh disembuhkan....

TT nie da takot la nie....x bls2 pon....:@

martiena posted at 6-4-2010 16:33
pergh x penah aku dgr kedek tahap cipan cam2 babe. anyway kalo nk kawen kita kena pk jangka masa panjang kan. kawen nk ada anak zuriat sume. pd aku kalo ko nk blk ngan x ko tu blh tp ko kena blajar jadi kedek cam dia gak... jgn biasakan laki ni ngan duit nnt naik lemak.kalo nk tolong blh tp berpada pada la. ngan bf ko tu x payah la kot...

hitamputih posted at 6-4-2010 16:55
hehehehe

[b]tgh benci:
[/b]jam tgn pasar malam diungkit2nya
oh laki aku sungguh kedekut...

[b]tgh syg[/b]
belanja rojak tepi jalan pun lomantik ok!
oh laki aku tak belanja besar, nak menyimpan wit , bagus

kalau rasa nak senang, dan takleh tinggalkan si alpha [b]Romeo [/b]tu... go on. kata sayang kan, sanggup apa sehidup semati seHIV gitu.

teringat lagu Bad ROmance - Lady gaga
I want your ugly
I want your [b]disease[/b]
I want your everything
As long as it’s free
I want your love
Love-love-love
I want your love

shiro_gunners posted at 6-4-2010 17:30
ntahnye..da clash..mcm2 ungkit..
tyme syg...nak bau kentut je tiap2 ari

ape la TT ni:mad:

hitamputih posted at 6-4-2010 17:55

tu resmi manusia, setiap org akan lalui.........

Apa yang ada jarang disyukuri
Apa yang tiada sering dirisaukan
Nikmat yang dikecap barukan terasa
Bila hilang di dalam genggaman

Apa yang diburu timbul rasa jemu
Bila sudah di dalam genggaman

kiki009 posted at 6-4-2010 18:47
mcm mana perasaan bf ko yg ada hiv tu?? soian dia kannnn...

tajul186 posted at 6-4-2010 22:06
perasaan saya,  TT tak fikir...  {:3_99:}

silkywhite posted at 7-4-2010 00:39
xyah la asik nak pikir2 kan prasaan orang sgt..asik2 sian kat orang, kat diri sendri TT tak sian ke? aku lagi sian kat TT kalo die sgup nk korban masa depan die kawin gn mamat hiv tuh..
masa ni mmang la die rasa sian, xsgup berpisah, sedih, rasa bersalah ke... tapi in future nanti, TT sanggup ke idup dlm keadaan mcm tu dgn suami yg HIV tu..pasal anak belum citer lagi....

tajul186 posted at 7-4-2010 01:16
masih tiada rawatan untuk aids

untuk yang tak kene,harap jangan cari pasal untuk kene

kiki009 posted at 7-4-2010 09:14
[xyah la asik nak pikir2 kan prasaan orang sgt..asik2 sian kat orang, kat diri sendri TT tak sian ke? aku lagi sian kat TT kalo die sgup nk korban masa depan die kawin gn mamat hiv tuh..
masa ni mmang ...]

takk .. maksud aku kan.. apa perasaan bila diri dia disahkan kene aids? sure dia @%#^#%&^RE^&... cant explain by word...

TT memang sian la kot sedih n bla.. bla.. bla. anyway pesakit mcm ni nak kawin pun x blh.. anyway as human being.. kita blh kasi moral support...

kementot posted at 7-4-2010 10:52
reject jer dua2................:P

miss_ard posted at 7-4-2010 14:10
tinggal je la dedua..

kedekut- em kalo ko rasa dia blh berubah ko terima la dia..kalo ko yakin xle..jgn wei..aku ada sorg membe ni...bf dia kedekut gila..segala hal kedekut..20sen pon kira..klo beli makanan tu xreti nak lawa even gf dia..kesian gf dia lak kene tnye..br nak lawa...tapi makanan org tu reti lak nak mintak...kalo jalan jam tu..sanggup gak tempuh jam sbb xnak lalu jalan yg jauh skit je takut bazir myk..aku yg tgk aku yg kesian..ni br bercinta..time ni la org kata nak pikat ati..kasi girl tu syg..da tunjuk kedekut..nnt da kawen..dah mmg terikat..lagi makan ati...sbb time tu dah jadi isteri..so dekut pon apa duli..da isteri..kena redha laaa..time tu baru nak geget jari..kalo ko kaya pon..xkan ko nak tanggung keluarga je..laki lak dok buat donno

hiv lak- ni lagi la xpayah terima..tapi kalo nak idup tanpa hiv n tanpa zuriat sepanjang hayat...silalah kahwin..
kalo nak ada zuriat kang kesian lak zuriat tu xpasal2 kene skali...sedih wooo baby tu nanti:'(

cari jela laki lain..insyaAllah nnt jumpa la jodoh yg lebih sesuai..

budakcomei posted at 7-4-2010 14:36
TT...
rsnya ramai yg bg pndpt tggal kn dua2...tp lau terpaksa juga memilih antara 2, baik TT pilih yg kedekut tu..

Lau TT sanggup kat yg ada HIV tu pike la anak2 korg nnt..terjangkit ke pastu jiran tetangga x bg anak2 diorg kwn ngan anak korang x kesian ke nanti anak2 TT mengalami tekanan jiwa plak...kan panjang efek nye smpai 7 keturunan...

kiki009 posted at 7-4-2010 14:57

[rsnya ramai yg bg pndpt tggal kn dua2...tp lau terpaksa juga memilih antara 2, baik TT pilih yg kedekut tu..]

Lau TT sanggup kat yg ada HIV tu pike la anak2 korg nnt..terjangkit ke pastu jira ...

betull laki kedekut pandai jaga kewangan.. n kita plak sbg pompuan jgn la dok harapkan sgt duit laki.. kita kan keje ada gaji sendiri...

huji posted at 7-4-2010 16:26
Kenapa nak cari masalah... kalau aku pun aku rejek....HIV..
Buat pendek nyawa jerk....
heheh memang ler maut tak kenal usia..
tapi kalau boleh elak tu elak ler...
Buat per nak dekatkan diri ngan HIV.
Kalau aku.... aku sanggup bujang sampai tua...
biar jadi anak dara tua dari mati mengaibkan...
kalau mati sebab HIV nie orang nak menguruskan mayat pun susah...
kalau terkawin ler ngan HIV ko tu... ditakdirkan dapat anak...
kesian seh... anak HIV... kene kutuk kena maki beb....
anak tak berdosa yang tanggung....
Kalau kata tak nak anak.... tak yah kawin...
kawin bukan setakat nak maen jerk.....
hish.. TT nie... fikir balik....
kalau boleh ketepikan perasaan tu....
tak yah layan lagi... biarkan HIV tu menangis....
Dari TT menangis kemudian hari.....

CikDaNdeLi0n posted at 7-4-2010 19:45
TT, fikir la baek2.. kalo yang kedekut tu, mungkin bleh bincang lagik.. sikap bleh diubah.. tapi kalo yang hiv tu, sorry to say, elak la.. kawen bukan utk sehari dua.. kut ya pun tak nak fikir untuk diri sendiri, fikir la pasal keluarga kamu.. camne nanti kalo dah kawen, camne? takkan nak rahsiakan dari keluarga? bayangkan kalo laki tu cedera kat rumah keluarga masa kamu takde (tangan beradarah kutip gelas pecah ke, apa ke), pastu ada yang tolong rawat.. tak ke nanti berisiko dapat jangkitan? fikir la baek2.. ni takde kes penting diri ke apa.. ni untuk kebaikan bersama.. laki tu harus faham.. kalo betul dia +ve, nanti dia tak terdaya nak nakhodai rumahtangga..

CikDaNdeLi0n posted at 7-4-2010 19:46
correction: *berdarah (bukan beradarah).. :dizzy:

3dea_mension posted at 7-4-2010 19:58

[betull laki kedekut pandai jaga kewangan.. n kita plak sbg pompuan jgn la dok harapkan sgt duit laki.. kita kan keje ada gaji sendiri...]

ni statement aku paling suka..knp nk harapkn duit lelaki..

Arrwenn posted at 7-4-2010 20:49
aku penah dengar HIV boleh disembuhkan...
TETAPI tersangatlah jarang kes sembuh HIV ni berlaku...
[b]TT... sila wat solat istikharah.. minta petunjuk dr Allah..
skang ni ko follow the flow dulu sehingga mendapat hidayah..[/b]
ko jangan dok mengikut perasaan sangat..

Aku rasa ko ni mmg anak org kaya tu yg ko takbleh blah dengan ex ko tu kan..
sian gak kat dia.. at least dia appreciate belikan hadiah besday ko walaupun ja GACCI..
aku penah ada bf yg tak penah bagi hadiah kat aku...

org yg baik akan memiliki org yg baik... renung2kanlah okkay..

tajul186 posted at 8-4-2010 00:27
harap leh jadi lelaki ke-3 :$

drag0nl1e posted at 8-4-2010 20:44
mane TT nie??? :@:@
wat happen next???

shiro_gunners posted at 8-4-2010 21:07
ntahnye..
TT ni wat citer je kot :o

raxief posted at 8-4-2010 21:08
jam GACCI tu waterproof x?:lol:

ape yg aku nmpk kat sini ialah jejaka GACCI sangat SETIA.

zu_nia posted at 8-4-2010 23:29
die bukan materealistik..sape merase dpt bf kedekut jea tau..bygkan ank dato' nie dulu ex kite la..sometimes nak die blnje kite makan ke tgk wyang..nie x suma die ckp 'yang belanje b ek'..x kan ari2 belanje die...lepas tue siap beli ticket lrt die jea..kite kat cinie ingt die belikan tuk kite skali rupe2nye kene beli sndri dah la duit abis blnje die..mtk topup kan die ingt nak msg ke or call kite..last2 rpnye de girl lain..last2 die mtk pts..dah serik nak baik ngan laki dah..skang nie syukur la dpt bf yg x kedekut..jenis segan guna duit pmpuan..tapi kite paham la kan die de taggungan lain so sometimes die sometimes kite..

makita posted at 9-4-2010 13:19
aku rasa kan baik ko kawen jek ngn mamat HIV...byak cara nak elakkan ko dari berjangkit....cuma kompom la ko tak leh ade zuriat ngan dia...biasa org hiv ni umur tak panjang....silap2 ko jadi janda muda meletops pom pom pom....kaya pulak tu...

pastu bole la ko kawen ngn mamat GACCI ni....hepily ever after .....dua2 ko dpt ..tak yah pening2 nak pilih mana satu

itamrazali posted at 9-4-2010 15:20
Ko dump kedua2 nya sekali...aku penah kapel dgn org kedekut nie...seksa hidup...ssemua atas kita, makan, wayang dsbagainya... imagine klu kawin nnti, duit dapur, susu, lampin, bils , semua atas kita...haru.... HIV + tuh..malas aku ckp byk...

hunny_bunny posted at 13-4-2010 13:48
seram plak baca kesah tt ni...

better buat istikarah....dan pk semasak2nye...

alisya05 posted at 13-4-2010 15:43
sayang diri sendiri dulu b4 sayang orang lain...
pikirkan masa depan ..
dah kawen mesti nak anak..
ada kemungkinan anak akan kena HIV tu...
dah bertambah lagi pengidap HIV..

yang kedekut pun kalu boleh elakkan...
memang kita kerja ..ada duit sendiri..
tapi tanggunjawab laki mesti dia tunaikan...
makan pakai..susu/pampers anak ..bil2 semua pakai duit...
takkan isteri yang kena tanggung semua..
tampung skit2 bolehlah...

kita kat sini bagi nasihat jer..
terpulanglah pada TT...

Bm7add9 posted at 13-4-2010 19:24
Mane TT..menghilang? due2 cam xleh pakai je..(tp yg GACCI 2 cam setia;P)..ramai yg suh dump due2 skali..btul la tuh,ramai lagi lelaki len..biar mase je yg menentukan..ke TT mmg target nak kawen dlm mase yg terdekat?

b_n_c posted at 15-4-2010 14:12
[aku rasa kan baik ko kawen jek ngn mamat HIV...byak cara nak elakkan ko dari berjangkit....cuma kompom la ko tak leh ade zuriat ngan dia...biasa org hiv ni umur tak panjang....silap2 ko jadi janda mud ...]

aku setuju cadangan ni 80juta persen...
bijakk....bijakkk...
kita minum doluuuu......

5 comments:

  1. Perbualan antara mereka yang bukan +ve.
    Tak boleh nak marah kan mereka, kita pun kalau masih-ve tentu ada kutuk-kutuk macam tu kan.

    Rasanya si TT tak akan menerima R, bukan senang orang nak fahami orang +ve ni.

    Apa pun pada pendapat saya lah baik R tu undurkan diri, kalau ditakdirkan kahwin pun bahagianya kejap jer, gerenti masaallah lain akan timbul, kalu gaduh sikit diungkitnya tentang hiv ni

    Untuk pengetahuan R saya pun pernah tercinta pada seseorang, bila pisah memang sedi gilerr, gila bayang lagi. Tapi kesedihan tu akan sendirinya lenyap lama kelamaan.

    Insyaallah si R tu akan bertemu jodoh dengan org yang lebih memahami diri nya tu nanti. Ingat apa yang berlaku tentu ada hikmah disebaliknya.

    ReplyDelete
  2. Naj Mi ; itulah nasib lelaki yg ada hiv. bukan semua org leh terima. boleh katakan lebih dari separuh, 90-95%.

    sedih jg kalau dd kahwin tetiba asyik ungkit2 ttg status hiv. kalau gaduh terus sebut pasal tu. padahal mula2 kahwin ok ja. itulah perkara yg menakutkan n jdkan sesetengah org phobia.

    ReplyDelete
  3. memberi pandangan dalam ketidaktahuan...

    ReplyDelete
  4. Bersepah yang faham azam...
    pertolongan dan hidayah Allah dalam pelbagai bentuk dan cara.

    ReplyDelete